Bibrød - fermentert pollen









Bibrød er pollen som har blitt samlet og lagret i bikuben av biene. Bibrød består av ca 25% honning og 70% pollen. Biene (og mennesker) kan ikke nyttegjøre seg optimalt av pollen i sin naturlige form. I bikuben tilsetter derfor biene sekreter og enzymer, som setter igang en melkesyrefermentering. Honning og bivoks tilsettes også. Dette bryter ned overflater av cellulose eller voks hos pollenet. Noen proteiner brytes ned til aminosyrer, og stivelse brytes ned til enklere sukkertyper, sånn at pollenet er lett fordøyelig for biene og for oss.

Bibrød inneholder ca 20% proteiner og 24-34% karbohydrater. Det inneholder også vitaminer og mineraler. Se her for detaljer.

Det påstås at bibrød er bra for fordøyelse og lever, senker kolesterolnivåer og er bra mot aterosklerose.
Her er en link til som hevder god effekter fra bibrød.

Linker:
http://kylevialli.com/bee-bread-the-truth-about-bee-pollen/
http://nordicfoodlab.org/blog/2015/9/4/bee-bread
http://scientificbeekeeping.com/reevaluating-beebread-part-1-the-story/


Bruk:En teskje(3g) om dagen.
Oppbevaring:Lagres tørt og kjølig.